Svaštara

Grenland bi u ovom vijeku mogao izgubi više leda nego ikada prije

Grenland je na putu da u ovom vijeku izgubi više leda nego u bilo kojom drugom periodu holocena, periodu od 12.000 godina tokom kog je procvjetala ljudska civilizacija.

Grenland- ezadar

Studija objavljena u časopisu Nejčr, nudi nove dokaze da je najseverniji deo Zemlje, koji sadrži količinu smrznute vode koja može da podigne globalni nivo mora za 24 metra, ušao u period naglog opadanja i mogao bi da se istopi u potpunosti ako ljudi nastave da upotrebljavaju fosilna goriva u trenutnim razmerama.

“Gajimo uverenje da će ovaj vek biti jedinstven kada je reč o promenama u prirodi u poređenju sa prethodnih 12.000 godina”, kaže vodeći autor studije Džejson Briner, glaciolog sa Univerziteta u Bafalu.

Tokom poslednjih 40 godina, ubrzano zagrevanje prouzrokovalo je i brže otapanje leda. Kako bi ovaj trend stavili u širi istorijski kontekst, naučnici su koristili evidenciju o rastu i topljenju ledene ploče tokom hiljda godina.

Istraživači su pokušali da rekonstruišu promene u debljini ledenog pokrivača Grenlanda tokom čitavog holocena koristeći izotope kiseonika unutar ledenih jezgara, što je dalo indikacije o prošlim temperaturama.

Briner i njegove kolege su novim podacima popunili “praznine u vremenu”, i u tom procesu su rekonstruisali otapanje Grenlanda na sofisticiran način.

Kombinovali su model ledene ploče sa podacima o temperaturi i snežnim padavinama iz nekoliko ledenih jezgara, koje su prikupljali širom kontinenta. Zatim su ove informacije povezali sa klimatskim modelom, isprobavajući različite scenarije koristeći niske i visoke emisija ugljenika, kako bi odredili potencijalnu budućnost ledenog pokrivača.

Rezultati su pokazali da je trenutna brzina kojom se Grenland ekstremnija od bilo kog drugog perioda u holocenu.

U ovom veku Grenland bi mogao da izgubi 6.100 milijardi tona leda, ako se nastavi prosečna brzina topljenja od 2000. i 2018. godine, prenosi rts.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh