Svaštara

Devet najprljavijih stvari koje djeca svakodnevno dodiruju

NEMOGUĆE je spriječiti djecu da dodiruju sve što im se nađe na putu. No ako znate gdje se klice skrivaju, možete biti korak ispred njih.

Dijete igračka - Čuvarkuća.hr

“Dodirni, vidi i pregledaj” jedine su misli koje djeci uglavnom padaju na pamet. Skakanje u blatnoj lokvi, igranje prljavštinom, dodirivanje rukama po različitim površinama ili istraživanje prljavih gnjecavih stvari uzbudljivo je iskustvo. Čak je i hranjenje njihovih plišanih igračaka način igranja uloga i učenja, prenosi “Index“.

Djeca svakodnevno dodiruju neke od najprljavijih stvari oko sebe, a ovo je devet takvih stvari:

Daljinski upravljači

Djeca su veliki ljubitelji daljinskih upravljača; vole ih držati dok jedu i gledaju televiziju. Čak je i osmomjesečna beba fascinirana daljinskim upravljačem i pokušava ga lizati kao najukusniji jestivi predmet. Daljinski upravljači su središta klica jer prolaze kroz puno ruku koje su prije toga bile posvuda. Osim toga, oni često završe na podu i drugim prljavim mjestima.

Igračke

Što god vi mislili, ali činjenica je da su igračke odlično mjesto za skupljanje različitih bakterija i prljavštine. Štoviše, vjerojatno su najprljavije upravo one s kojima se vaše dijete najviše igra. Ne zaboravite i one koji su bili na igralištu, u dvorištu, restoranu ili negdje izvan kuće. Također, bakterije i klice vole i igračke za kupanje.

Kahlice i wc školjke

Nije iznenađujuće da su ovo lokacije na kojima se bakterije vole zadržavati.

Kvake i rukohvati

Bilo kod kuće ili u školi, vaše dijete dodiruje mnoge kvake na vratima i rukohvate. Velike su šanse da su ih prije njih dodirivale osobe koje su imale prljave ruke, neke su kihale, a neke od njih su bile prehlađene.

Autosjedalice

Prosipanje hrane, pljuvanje, pa čak i povraćanje te curenje sadržaja iz pelene – sve to su scenariji koji bi se mogli dogoditi u autosjedalici. Zato ne čudi što je u autosjedalici vaše dijete izloženo velikoj količini prljavštine. Naravno, ako je ne čistite redovito.

Umivaonici

Umivaonici su među najprljavijim stvarima u kojima se nalazi puno potencijalnih zaraznih bakterija, a upravo su oni djeci omiljeno mjesto za igranje s vodom.

Prekidači za svjetlo

Djeca su fascinirana prekidačima za svjetlo i vole ih ponovno i ponovno uključivati ​​i isključivati. No, na njihovu prljavštinu rijetko tko obraća pažnju.

Cipele

Kamo god vaše dijete krenulo, cipele idu s njima. Bili to toaleti, igrališta, trgovački centri ili restorani. Potplati i vezice cipela najprljavije su stvari koje vaše dijete svakodnevno dodiruje, a najčešće ne peru ruke nakon što ih dodirnu.

Sportska oprema

Lopte, jastučići za koljena, kacige i kape samo su neke od stvari koje vaše dijete koristi tijekom bavljenja sportom. Oprema natopljena znojem i nečistoćom idealno je mjesto za razvoj bakterije koje uzrokuju infekcije kože i druge bolesti, prenosi Kidspot.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh