Svaštara

Neobično otkriće naučnika: Jedite crveno meso i usporite starenje

Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život.

Crveno meso - večernji.hr

Analizirali su genetske predispozicije više od milion ljudi, kako bi utvrdili, zašto tela nekih ljudi stare različitom brzinom.

Njihovi nalazi mogu pomoći i ubrzati razvoj lekova koji će pomoći u lečenju različitih bolesti povezanih sa starenjem – uključujući srčane bolesti i demenciju. Tim stručnjaka nije otkrio optimalnu količinu gvožđa koju bi trebalo da dobijemo kao deo svakodnevne ishrane. Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

– Izuzetno smo uzbuđeni ovim nalazima jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se sprečiti oštećenje povezano sa godinama – rekao je analitičar podataka Paul Timers sa Edinburškog Univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne, zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem, povezani sa starenjem i srčanim problemima .

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mere biološkog starenja – životni vek, zdravlje i dugovečnost i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje – brzina kojom nečije telo s vremenom opada – varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak. Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vekom, zdravljem i dugovečnošću.

Pored toga, otkrili su i da su delovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mere starenja koje su analizirali – a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom. Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu – a prekomerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

NJihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za povećanje zdravlja tokom starenja. Izrada leka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim, prenosi republika


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh