Svaštara

Vaša majka će duže živjeti ako više vremena provodite sa njom

A nemojte zaboraviti ni baku i ostale osobe koje volite.

Majka i kćerka - Zenski.ba

Naučnici sa univerziteta u Kaliforniji otkrili su kako usamljenost igra veliku ulogu u trajanju životnog vijeka te smanjenju kvalitete nečijeg života. Studija provedena nad 1.600 odraslih ispitanika koji su u prosjeku imali 71 godinu otkrila je kako bez obzira na imovinski status i zdravstveno stanje usamljenost u velikoj mjeri utiče na godine koje će neko doživjeti.

23% usamljenih ispitanika umrlo je u roku od 6 godina od završetka studije, dok je umrlo svega 14% onih ispitanika koji su se izjasnili kako imaju bogat i ispunjen društveni život, piše “Gloria“.

Potreba koju imamo kroz cijeli život – da nas neko poznaje, druži se s nama, cijeni nas, poštuje i uveseljava nas, nešto je što nikada ne prestaje. A posebno je značajno društvo porodice, odnosno osoba koje su nam najbliže.

A osim što su ugodno društvo, od starijih osoba možemo i puno toga naučiti. Oni su puno tolerantniji prema manama i besmislicama ljudi u svome krugu, a još su i puno iskusniji i znaju za što se vrijedi boriti i čemu vrijedi posvetiti vrijeme.

Provođenje vremena sa starijima od nas, poput naših roditelja i baka i djedova, koristit će njima, ali će isto tako koristiti i nama, i to je jedna simbioza koja je neporeciva. Oni od nas dobivaju društvo, ljubav i razgovor koji im je posebno potreban u svakodnevnom životu, a mi dobivamo njihovu ljubav, iskustvo i dragocjene priče.

Ukratko – odnos u kome su svi na dobitku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh