Svaštara

Penzioner smislio genijalno rješenje za čišćenje plaže

Prema nekim predviđanjima do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe. ali to nije tema naše današnje priče, već jedno domišljato rješenje vrijedno svake pohvale.

Michel Legay - Jutarnji.hr

Lokalni penzioner Michel Legay iz Bretanije u Francuskoj došao je na jednu brilijantnu ideju. Umjesto zatrpavanja plaže gomilom ružnih starih kanti za smeće, napravio je veliku skulpturu ribe od mreže i žice, i stavio znak na kojem je pisalo: “Goby voli plastiku, molim te nahrani me!”, piše “Jutarnji“.

Bretonske plaže su među najljepšim u Francuskoj, i nažalost kao i sve plaže na svijetu, često su zatrpane otpadom o kojem nitko ne vodi brigu ili šetačima koji ne poštuju prirodu. Nema opravdanja za ovakvo ponašanje, ali ima za poboljšanja koja bi potaknula korisnike da bacaju svoje smeće na zato predviđena mjesta. Razočaran stanjem lokalnih plaža ovaj je ekološki osviješteni penzioner, zamislio divovsku žičanu ribu, koja je jednostavno usidrena u pijesku, tačno na sredini plaže, kako bi skupljala smeće.

Roba za čišćenje plaže – Jutarnji.hr

Pritom, skulptura velike ribe ima dva cilja. Prvi je učiniti plažu čistom, što znači podstaći šetače da spontano kupe svoje smeće. Dok je drugi cilj usmjeren ka djeci, koja nisu pronalazila nikakvo zadovoljstvo u recikliranju u starim kantama, sve dok se recikliranje nije pretvorilo u igru u kojoj su morali “nahraniti” ribu Goby.

Goby se i danas neprestano hrani, a većinu vremena dobije više nego što mu je potrebno. Lokalna služba čistoće ribu odvozi tokom noći kako bi ispraznili plastiku kojom je nahranjen, i već sljedećeg jutra ribu vraćaju spremnu na nove plastične obroke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh