Svaštara

Nakon 25 minuta borbe iz Bilećkog jezera izvukao “neman” od 52 kg

Bilećko jezero je, tokom čitave godine, veoma pogodno za ribolov, tako da ni novembar nije izuzetak.

Ulov u Bilećkom jezeru - BistroBiH.ba

Usljed velikih kiša izvori “rade” maksimalnim kapacitetom, veliki je priliv oborinskih voda, a posebno “Gornji horizonti” itekako utiču na porast vodostaja, ali i na povećanu zamućenost jezerske vode koja je inače veoma bistra tokom čitave godine.

Zbog svega navedenog bijela riba prilazi skroz do obale “na kiseonik” a za njom i veliki som. Ovog predatora u novembru možete vidjeti i loviti na čak metar i po dubine, na svega 3-4 m od obale. Pošto u Bilećkom jezeru ima izuzetno velikih primjeraka somova koji teže i više od 150 kilograma, za ovaj vid ribolova treba imati jak pribor.

“U prethodne četiri godine imao čak pet udaraca kapitalnih somova i bio nemoćan iako sam imao štap težine bacanja 200 gr, mašinu 5500 i konac 50 lb. Tek nakon gubitka tih velikih primjeraka koji su bez problema praznili špule, kidali upredene strune, bio sam primoran da pojačam pribor. Sa štapom 350gr, mašinom 12000 i upredenom strunom 0,40, na kasiku DAM 85mm, nakon 25 min borbe konačno sam upecao soma dužine dva metra i 52 kg težine – rekao je sretni ribolovac Siniša Tepavčević, neadekvatnog nadimka – Sića”, piše portal “Bistro BiH“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh