Svaštara

VJERNICI U ŠOKU: Isplivala intimna pisma Pape! Pogledajte kome je pisao

Papa Ivan Pavle II i Ana Tereza Timinjecka bili su u tajnoj, intimnoj vezi preko 30 godina o čemu svjedoče mnogobrojna pisma i fotografije. Međutim, nigdje ne postoji dokaz da je papa prekršio svoj zavjet na celibat!

Prijateljstvo između pape i američke filozofkinje porijeklom iz Poljske počelo je 1973. godine kada ga je Ana Tereza kontaktirala i iz SAD doputovala u Poljsku kako bi se susrela sa tadašnjim nadbiskupom Krakova,prenosi Novi.

Papa i filozofkinja su razmjenjivali pisma, u početku formalna, ali kako je prijateljstvo raslo, pisma su postajala intimnija. Odlučili su da rade na proširenoj verziji kardinalove knjige pod nazivom “The Acting Person”. Papa i Timinjecka su se sreli nekoliko puta, nekada u prisustvu njegove sekretarice, a nekad i sami.

Papa je posjetio prijateljicu 1976. godine kada je bio na katoličkoj konferenciji u SAD-u. Boravio je na imanju njene porodice. Tada mu je navodno otkrila svoja duboka osjećanja prema njemu.

– Moja draga Teresa, dobio sam tvoja tri pisma. Pišeš mi da ti je teško, ali ja ne mogu naći odgovor na te riječi – napisao je papa u pismu iz 1976. godine. On filozofkinju opisuje kao “dar od Boga”.

BBC ne posjeduje pisma koja je pisala Timinjecka, ali se vjeruje da su njihove kopije bile dio arhive koja je prodata Nacionalnoj biblioteci Poljske. Ona ih je prodala 2008. godine, šest godina prije nego što je umrla.

On je pisao pisma i kad je stigao u Vatikan.

– Naša korespondencija će se nastaviti. Obećavam da ću se sjećati svega u novoj fazi mog putovanja – naveo je papa.

Njihova pisma su godinama čuvana u Nacionalnoj biblioteci Poljske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh