Svaštara

OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA: Evo na kojem mjestu je BiH

Prema najnovijem istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a BiH se na ovoj listi nalazi na 51. mjestu.

Prema najnovijem istraživanju kompanije “Henley & Partners”, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, ove dve azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta, navodi sajt Index.hr

Kada su zemlje našeg regiona u pitanju, Slovenija je na 10. mjestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mjestu.

Južna Koreja pala je s prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom svijeta.

Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posjetiti 186 država, a slijede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dijele peto mjesto, a na šestom mjestu nalazi se čak sedam država – Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dijele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU.

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak, a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize nalazi se na posljednjem mestu.

Kompnaija “Henley & Partners” i ove godine sprovodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh