Svaštara

Psiholog odgovara na pitanje: “Svi prijatelji su se skrasili, zašto ja nemam sreće”

Svi drugi oko mene imaju sreće samo ja nemam, klasično pitanje na koje psiholog ima jasan odgovor.

No image - Haber.ba

Marijana ima 34 godine i četiri bliske prijateljice sa kojima se druži od fakultetskih dana. Uvek su tu jedna za drugu, ali je Marijani od prošle godine postalo teško da se s njima poveže jer su sve četiri dobile decu. Njiihova grupa na WhatsApp-u odjednom je postala “savetovalište za mame” i Marijana jednostavno ne može s tim da se poistoveti…

Osećam se izostavljeno, zbunjeno, a počinjem i da osuđujem. Nesposobna sam da doprinesem na neki način, a kad to i pokušam – shvatam da je neiskreno. Pokušavam da skrenem razgovor na drugu temu, ali se uvek nekako vratimo na bebe. Ne želim da izgubim svoje drugarice, ali se osećam odbačeno.

Kako da se izopštim, a da ne ispadnem preterano dramatična? Svi oni su se skrasili, zašto ja nemam sreće? – pita nas Marijana B. iz Obrenovca. Odgovor: Ovo je definitivno problem i saosećamo sa vama. Kroz godine smo emotivno postali veoma osetljivi. Vidimo prijatelje istih godina koji se venčavaju i razvode, dobijaju decu, varaju… sve je to deo života.

Nešto nas posebno dotakne i povredi, a nešto ne bi trebalo uopšte jer predstavlja normalni tok života. Kako postajemo zreliji, ono što biramo da radimo na različite načine nas izopštava od porodice i prijatelja. U jednom trenutku svi moramo da se podvrgnemo nezavisnom putu i da se trudimo da sebi napravimo dobar život.

Svi pokušavamo da izgledamo isto, da se ponašamo isto, slušamo istu muziku, nosimo istu odeću i frizuru. Kako postajemo individue sa svojim verovanjima i idealima, nesigurnostima i netolerancijom, više ne osećamo ni pritisak da se uklopimo.

Dođete do stadijuma kad vaši prijatelji nastavljaju sa svojim životom i ulaze u novo poglavlje, bilo da su to poslovni poduhvati, politička uverenja, ljubavna privrženost partneru ili roditeljstvo. Dok su vaši prijatelji zadubljeni u roditeljstvo, a vi pokušavate da donesete odluku, nemojte biti uplašeni da postavite granice,piše Pult

Budite povremeni glas razuma u WhatsApp grupi. Neće mnogo vremena proći pre nego što vas život vrati u korak, ili vas put koji odaberete odvede u drugačije, više stimulišuće okruženje. Razmišljajte o tome šta zapravo želite od svog života, a ne o tome šta drugarice rade sa svojim. Prijatelji su prijatelji, čak i onda kad nam se iskustva razlikuju, pa je životni poduhvat razviti fleksibilnost i strpljenje za trenutke u kojim “posustajete”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh