Svaštara

Narodna vjerovanja: Dijete koje plače kao malo, imat će dobru narav kad odraste!

Sjećate li se da su vam stariji govorili da ne prolazite ispod ljestava, ne darujete prijetalju nož, ne pijete iz tuđe čaše… i slične čudne savjete koje niste razumjeli. Takvih je narodnih vjerovanja na stotine, a nekad su ih smatrali nepisanim načinom ponašanja. Ipak, podsjećamo na neka njihova upozorenja

beba-Screenshot-Facbook

U Engleskoj se smatra se da će mlada, ako prva pređe prag, cijelog života “biti gazda” svom mužu.

Dječak koji liči na svoju majku imat će sreće u životu, piše “Aura

Dobro je da djetetu prvu stvar u životu daruje majka, jer će ono tada cijeli život biti sretno.

Ako je gornji dio novorođenčetovog tijela naboran, sljedeće dijete koje majka rodi bit će suprotnog spola.

Žena koja prvi put dolazi u goste, na babine novorođenčetu i ako ga uzme u ruke, uskoro će postati majka.

Poljubite li dijete prvi put kad ga vidite, to će vam donijeti sreću. Također će vam donijeti sreću poljubite li djetetu stopala kad ga prvi put vidite.

Dobro je djetetu, kad ga prvi put vidite, pružiti svježe jaje, jer će mu to donijeti sreću. Također mu je dobro dati nešto za jelo, jer ćete mu tako osigurati život u kojem nikada neće oskudijevati u hrani.

Rodi li žena djevojčicu, to znači da je jača od muža (i obratno).

Koliko je kvržica na pupčanoj vrpci prvoga djeteta, toliko će još djece njegova majka roditi.

Nađete li cuclu, u porodici ćete uskoro imati prinovu.

Prodate li djetetovu kolijevku, navući ćete nesreću na njega.

Ako dijete otpuže i sjedne nasred sobe, to je znak da će vas uskoro posjetiti gosti, a otpuže li prema vratima, gosti će vam donijeti razočaranje.

Dijete koje stalno plače kao malo, postat će osoba dobre naravi.

Ostavite li dijete da stalno spava u istom položaju, imat će problem s jetrom.

Poljubi li muškarac drugu ženu pred vlastitom, pratit će ga nesreća.

Ako mlada brzo iznosi odjeću koju nakon vjenčanice nosi na svojoj svadbi, uvijek će imati novca.

Ako mlada izgubi vjerenički prsten, neće moći naći sreću u životu sa svojim suprugom.

Posuditi vjenčanicu donosi sreću osobi koja posuđuje, ali nesreću onome kome posuđuje. No, zadržati svoju svadbenu odjeću nije dobro jer sve dok je imate, nećete moći napredovati.

Ne isprobavajte kako vam stoji mladin veo jer je to znak da se nikada nećete udati. Također, kaže se da veo mladu štiti od urokljivih očiju.

Ako se trudnoj ženi najprije zaokruže bokovi, rodit će sina.

Trudnice ne smiju prekoračiti metlu jer će roditi dlakavo dijete.

Kad trudnica ima mrlje po licu, dobit će žensko dijete. Ako žena jede voće u kojem su dva ploda srasla u jedan, rodit će blizance.

Ako trudnica u krevetu prekorači muža, on će pretrpjeti isto toliko bolova koliko ih ona pretrpi pri porodu.

Trudnica prije poroda treba piti čaj od lanenih sjemenki da lakše rodi.

Ako se trudnica tijekom trudnoće druži s ljudima koji imaju kovrčavu kosu, i njezino će dijete imati kovrčavu kosu.

Ako trudnica jede previše slatkiša, njeno dijete ih neće moći smisliti. Ali ako žudi za jabukama, i njeno će dijete za života veoma uživati u njima (isto je i s bananama). Isto vrijedi i za žene koje u trudnoći piju pivo.

Ustati iz kreveta na lijevu nogu znak je da će vas taj dan pratiti nesreća. Također se kaže da morate ustati na istu stranu na koju ste legli.

Ostavi li žena ispod tuđeg kreveta pelenu, u toj će se kući uskoro roditi dijete.

Spremaju li dvije osobe krevet zajedno, uskoro će se posvađati.

Ako posteljinu koju mijenjate navučete naopako, to je znak da ćete se uskoro seliti.

Ako padnete niz stepenice, to je znak da ćete se uskoro obogatiti.

METLA

Kad je nosite, ni u kojem slučaju ne dopustite da se vuče po podu. Nikada je nemojte naslanjati na krevet. Na taj način budite zle duhove iz metle koji ulaze u vaš dom ili predmete u vašem domu.

Ako vam metla ispadne iz ruku dok stojite pred vratima, piše aura.ba, očekujte da će vam netko navratiti u goste. No, nakon što gosti odu, nemojte odmah mesti jer ćete navući nesreću na njih.

Kako otjerati goste

Da biste otjerali goste koji nikako da vas ostave na miru, stavite metlu iza vrata u sobi do one u kojoj gosti sjede, ali tako da držak metle bude uperen prema njima. Vjeruje se da će to ubrzati njihov odlazak.

Čarolije s nožem

Ako se želite riješiti upornog udvarača kojemu ni u ludilu nećete uzvratiti osjećaje, darujte mu nož ili neki drugi oštar predmet. Ova se čarolija može razbiti samo tako da vam osoba kojoj ste dali taj predmet, piše aura.ba, uzvrati darovanjem novčića ili nekog sličnog predmeta.

Obično se vjeruje da će vas, ispadne li vam nož iz ruke, posjetiti neka muška osoba ili će vam policajac doći u kuću, i to iz smjera prema kojem je oštrica noža uperena (prema nekim drugim izvorima, ženska osoba koja će biti vrlo gladna).

Ispadne li vam nož, zvat će vas neko dijete, odnosno doći će neka osoba koja će vas iznenaditi. Također očekujte da ćete se uskoro posvađati s nekim.

Ali ako vam se nož ili neki drugi predmet pri padu zabode u pod, to je sretan znak. Loš je znak ako vam nož ispadne dok sjedite za stolom i jedete


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh