Svaštara

Upozorenje meteorologa: Ovo je kritična decenija, iz godine u godinu bit će sve toplije

Svijet se nalazi usred onoga što će, vjerovatno, biti najtoplijih 10 godina otkad se vode podaci, a to je 1850. godina, saopćio je londonski meteorološki ured.

Ljetne vrućine - wordpress.com

Predviđa se da će temperature za svaku od narednih pet godina biti za stepen više, a možda još veće u poređenju s predindustrijskim nivoima.

Postoji i mala šansa da će u narednih pet godina globalne temperature privremeno ići iznad 1,5 stepeni godišnje, prenio je BBC.

To se smatra kritičnim pragom za klimatske promjene.

Ukoliko se podaci poklope s prognozom, onda će decenija od 2014. – 2023. biti najtoplija u više od 150 godina vođenja evidencije.

Meteorološki ured saopćava da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosječna temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa,prenosi Avaz

Svake godine otad globalni prosjek je blizu ili iznad jednog stepena.

Sada meteorološki ured saopćava da će se taj trend, vjerovatno, nastaviti ili povećati u narednih pet godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh