Svaštara

Indija nije jedina, ovo su najčudnija praznovjerja o menstruaciji na svijetu

Jug Indije uzdrmali su nasilni protesti nakon što su se tri žene suprotstavile vijekovima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Nadutost stomaka - Vecernji.hr

Taj hram je jedan od niza takvih u Indiji koji zabranjuju ulazak “ženama menstrualne dobi”, što je praksa koja potiče iz vjerovanja da su žene i djevojke nečiste tokom mjesečnica.

Tabui vezani uz va*inalno krvarenje mogu se naći po cijelom svijetu, a ovo je deset najuobičajenijih.

Nemojte moliti

Žene se isključuju iz vjerskih mjesta i obreda tokom menstruacije u mnogim dijelovima Azije, uključujući pretežito hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine.

Muslimankama po cijelom svijetu se zabranjuje ulazak u džamije ili učešće u molitvama tokom menstruacije.

Prošlog januara je učenicama iz Gane bilo zabranjeno prijeći rijeku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog rijeke.

Izgon iz kuće

U dijelovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, djevojke i žene se izbacuje iz njihovih domova tokom mjesečnice i često moraju spavati u štalama.

U Nepalu ih je posljednjih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrijati paleći vatru.

Nemojte kuhati

Praznovjerja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim dijelovima svijeta.

U Indiji postoje vjerovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge vjeruju da one mogu usiriti sir i vrhnje ili pokvariti majonezu.

Neki vjeruju da se tijesto za kruh dotaknuto od žene u menstruaciji neće dići.

Nema kupanja

Od Indije i Izraela do nekoliko evropskih i južnoameričkih država ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije jer će se razboljeti ili postati neplodne, prenosi “Hina”.

Bez uređivanja

Ženama se često savjetuje da ne režu ili boje kosu za vrijeme menstruacije. Nekima se savjetuje da se ne depiliraju jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne režu ili lakiraju nokte.

Dalje od biljaka

Neke kulture zabranjuju ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cvijeće ili hodaju kroz usjeve jer bi mogli uvenuti.

U Indiji se ženama ponegdje govori da tokom mjesečnice ne dodiruju ili zalijevaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

Dalje i od životinja

Neke kulture vjeruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom u menstruaciji uznemiriti.

U dijelovima Indije i Nepala djevojke koje imaju mjesečnicu ne smiju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima.

U nekim plemenima Ugande ženama se zabranjuje piti kravlje mlijeko zbog vjerovanja da bi time mogle zaraziti cijelo krdo.

Svakako što dalje od muškaraca

Ženama s menstruacijom se u mnogim konzervativnim mjestima svijeta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dječacima i muškarcima.

Ortodoksni judaizma zabranjuje ženama kontakt s muškarcima tokom mjesečnica na kraju kojih moraju obaviti obredno kupanje nazvano “mikvah”.

U dijelovima Poljske i Ruande se vjeruje da spolni odnos sa ženom koja ima mjesečnicu može ubiti.

Nema vježbanja

Vježbanje ili bavljenje sportom, po nekim vjerovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno tijelo.

Kineska plivačka zvijezda Fu Yuanhui je 2016. otkrila da je takmičenju na olimpijadi u Rio de Janeiru imala mjesečnicu čime je razbila veliki tabu i izazvala opštu raspravu u Kini.

Ne koristite tampone

Djevojke se često upozorava da bi korištenjem tampona mogle razderati himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu fonadacije “Thomson Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh