Svijet

EU pohvalila veto gruzijske predsjednice na zakon o stranim agentima

redsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da je veto gruzijske predsednice Salome Zurabišvili (Zurabishvili) na predlog zakona usmerenog na medije i nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva “nudi trenutak za dalje razmišljanje” o kontroverznom zakonu koji je izazvao višenedeljne proteste u Gruziji i zabrinutost na Zapadu.

“Pozivam sve političare i lidere u Gruziji da dobro iskoriste ovu priliku i osiguraju da Gruzija ostane na evropskom kursu koji stanovništvo podržava”, napisao je Mišel 19. maja na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Zakonom se predviđa da se mediji i nevladine organizacije koje više od 20 odsto sredstava dobijaju iz inostranstva regsitruju kao organizacije koje “ostavruju interese strane sile”.

Evropska unija (EU) je ponudila Gruziji status kandidata prošlog decembra, ali je istovremeno rekla da Tbilisi treba da ispuni političke preporuke kako bi kandidatura za članstvo mogla da napreduje.

Između ostalog, Brisel je pozvao Tbilisi da osigura da izbori ostanu slobodni i pošteni, da se bori protiv dezinformacija usmerenih “protiv EU i njenih vrednosti” i da zaštiti nezavisnost javnih institucija kao što su centralna banka i tela za borbu protiv korupcije.

Objavljujući svoju odluku 18. maja, Zurabišvili, koja se sve više sukobljava sa vladajućom partijom “Gruzijski san” otkako je podržala njenu kandidaturu 2018, rekla je da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i “svim evropskim standardima” i dodala da se “mora ukinuti”.

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’
Vladajuća partija “Gruzijski san” ima većinu koja je dovoljna da nadglasa veto predsednice. Očekuje se da će to i učiniti u narednim danima, prenosi stranica Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Stranku “Gruzijski san” je osnovao milijarder, inače prijatelj Rusije i bivši premijer Bidzina Ivanišvili (Ivanishvili).

U svom postu na mreži X, Mišel je rekao da će nastaviti da prati dešavanja u Gruziji.
Mišel je 14. maja izjavio da ako Gruzijci “žele da se pridruže EU, moraju da poštuju osnovne principe vladavine prava i demokratske principe”.

Zurabišvili je rekla da je partija “Gruzijski san” zajedno sa nekoliko opozicionih članova parlamenta glasala za zakon uprkos demonstrantima koji se protive bilo kakvom pomeranju sa prozapadnog kursa ka Rusiji.

Zakon o transparentnosti stranog uticaja osudili su Sjedinjene Američke Države, EU i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zakon je doveo do višenedeljnih protesta, koje je vlast nasilno gušila.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) izdao je 15. maja saopštenje u znak podrške gruzijskim demonstrantima, osuđujući ono što je opisao kao talas nasilja protiv opozicionih političara, aktivista, novinara i njihovih porodica, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh