Svijet

Uspješan let: Vještačka inteligencija prvi put u ulozi pilota vojnog aviona

Oba aviona su demonstrirala realnu blisku borbu, približivši se pritom jedan drugom na samo 600 metara razdaljine.

Avion sa "vještačkim" pilotom za komandama poletio je iz zrakoplovne baze Edvards u Kaliforniji. U.S. AIR FORCE / KYLE BRASIER

Zrakoplovne snage američke vojske uspješno su izvele testiranje vještačke inteligencije (AI) u ulozi pilota borbenog aviona. Lovac kojim je upravljao AI sistem uspješno je obavio zadatak u simulaciji zračne borbe sa drugim avionom za čijim komandama se nalazio “pravi” pilot, piše avaz.

Simulacija duela u zraku obavljena je prošle godine, saopćila je Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Simulacija zračnih borbi

Eksperimente s vještačkom inteligencijom za komandama borbenog aviona DARPA je započela još u decembru 2022. godine, u okviru razvojnog programa sistema borbene avijacije – Air Combat Evolution (ACE). Cilj tog projekta je razvoj AI sistema sposobnog da samostalno upravlja borbenim avionom, istovremeno poštujući sigurnosne protokole američkog zrakoplovstva.

Nakon prethodno obavljenih simulacija zračnih borbi sa AI pilotom, DARPA je sistem vještačke inteligencije instalirala eksperimentalni avion X-62A (General Dynamics X-62 VISTA – eksperimentalna verzija aviona F-16D projektovana kao platforma za testiranje različitih borbenih sistema).

Avion sa “vještačkim” pilotom za komandama poletio je iz zrakoplovne baze Edvards u Kaliforniji, gdje je u septembru 2023. godine prvi put uspješno izveden test borbe protiv aviona sa “pravim” pilotom za komandama.

I pored toga što je njime upravljao kompjuter, u eksperimentalnom avionu su letjeli i piloti koji su u svakom trenutku mogli da preuzmu kontrole od vještačke inteligencije, za slučaj da nešto krene mimo planiranog, piše Smartlife.rs.

X-62A se u fiktivnom zračnom duelu suprotstavio lovcu F-16 kojim je isključivo upravljao pilot. Oba aviona su demonstrirala realnu blisku borbu, približivši se pritom jedan drugom na samo 600 metara razdaljine, i to pri brzini leta većoj od 1.930 km/h, prenosi The Verge.

Međutim, osim hvale za uspješno izveden borbeni let kojim je upravljao AI, DARPA nije saopćila ko je iz ove simulacije borbe izašao kao pobjednik, vještačka ili ljudska inteligencija.

Nakon što je utvrđeno da je AI sistem sposoban da se upusti u borbu, testiranja su nastavljena, pa je od prvog leta do danas X-62A ukupno poletio 21 put. DARPA najavljuje da će se testovi biti nastavljeni i tokom ove godine.

Zabrinutost raste

Kako veoma brz napredak vještačke inteligencije u svim sferama života povećava zabrinutost zbog različitih mogućnosti njene upotrebe, ovdje se sa pravom postavilo pitanje za šta bi sve ovakav AI sistem mogao da bude upotrijebljen u vojne svrhe.

I dok vojska i DARPA, očekivano, ne daju konkretne odgovore, Wall Street Journal je još prošle godine objavio da Pentagon namjerava da razvija sisteme vještačke inteligencije, kako za odbranu tako i za unapređenje kontrole svoje flote vojnih dronova.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh