Svijet

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi

Po prvi put je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo za poziv na prekid vatre u Gazi, nakon što su SAD bile suzdržane, umjesto da koriste svoj veto kao što su to činilo u prethodnim prilikama. Rusija i Kina su također ranije stavile veto.

Vijece sigurnosti UN - UN

Usvajanje rezolucije uslijedilo je nakon što su se SAD suzdržale od uvođenja veta na tu mjeru u odnosu na svoju prijašnju poziciju.

U tekstu se također traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

SAD su se uzdržale od glasanja, dok je ostalih 14 članova Vijeća uključujući Rusiju, Kinu i Veliku Britaniju glasalo za rezoluciju.

Prije glasanja premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da će otkazati planiranu posjetu Washingtonu s delegacijom ako SAD ne stave veto na prijedlog.

Rusija i Kina su u petak stavile veto na rezoluciju koju su sponzorisale SAD i koja bi podržala “trenutni i održivi prekid vatre” u sukobu između Izraela i Hamasa.

Ta rezolucija je bila prvi put da su SAD podržale rezoluciju koja sadrži riječ “prekid vatre” tokom rata u Gazi, što odražava pooštravanje stava Bidenove administracije prema Izraelu.

Današnje glasanje došlo je u trenutku kada je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da postoji “sve veći konsenzus” da bi izraelska kopnena invazija na grad Rafah na jugu Gaze bila “katastrofalna humanitarna katastrofa”. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh