Svijet

Broj novih brakova u Kini u 2023. porastao za 12,4 posto

Broj mladenaca prošle je godine porastao na 7,68 miliona

par u Kini - facebook

Broj novih brakova u Kini porastao je za 12,4 posto u 2023. godini u odnosu na godinu dana ranije, preokrenuvši trend opadanja koji je trajao skoro deceniju, dok je sve više mladih stupilo u brak nakon odgađanja vjenčanja zbog pandemije COVID-19.

Broj mladenaca prošle je godine porastao na 7,68 miliona, pokazuju podaci koje je prošle sedmice objavilo ministarstvo civilnih poslova. To je više od 845.000 parova u odnosu na 2022. godinu, ali je i dalje daleko ispod vrha od 13,47 miliona parova postignutog 2013.

Podaci dolaze nakon što je kineski premijer Li Kuing (Qiang) u martu obećao da će vlada raditi na “društvu pogodnom za rađanje i promovirati dugoročni, uravnoteženi razvoj stanovništva”, kao i na smanjenje troškova porođaja, roditeljstva i obrazovanja.

Tvorci politike bore se s tim kako da preokrenu opadanje stanovništva, gdje natalitet opada, a društvo ubrzano stari. Očekuje se da će otprilike 300 miliona Kineza otići u penziju u narednoj deceniji – što je ekvivalent skoro cjelokupne američke populacije.

Stanovništvo Kine opalo je drugu uzastopnu godinu 2023. nakon što su rekordno niska stopa nataliteta i smrtnih slučajeva zbog COVID-19 ubrzali pad za koji zvaničnici strahuju da će imati duboke dugoročne posljedice na potencijal rasta ekonomije.

Stope sklopljenih brakova usko su vezane sa stopom nataliteta, što ohrabruje tvorce politike, jer bi porast broja brakova mogao donijeti više beba i ublažiti pad stanovništva 2024.

Više beba se rađa u bolnicama širom Kine u godini zmaja, koja je počela 10. februara, nedavno je javila finansijska agencija Yicai, a za kineski horoskopski znak zmaja vjeruje se da je posebno povoljan.

Mnogi mladi ljudi, međutim, odlučuju ostati sami ili odgađati brak zbog loših izgleda za posao, rekordne nezaposlenosti mladih i kronično niskog povjerenja potrošača jer se rast u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji usporava. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh