Svijet

Ruski režim bez milosti: Student promijenio naziv Wi-Fi mreže pa kažnjen zatvorom

Ruski student osuđen je na 10 dana zatvora u Moskvi nakon što je svoju Wi-Fi mrežu preimenovao u proukrajinski slogan.

Student Moskovskog državnog univerziteta naslovio je mrežu “Slava Ukrajini!”, zbog čega ga je moskovski sud proglasio krivim za isticanje “simbola ekstremističkih organizacija”.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, hiljade su osuđene na zatvorske ili novčane kazne zbog kritiziranja invazije ili podrške Ukrajini.

Student je uhapšen u srijedu ujutro, 6. marta, u Moskvi, nakon što je policijski službenik prijavio naziv mreže vlastima.

Prema sudskim dokumentima, policajci su pregledali njegovu sobu unutar studentskog smještaja univerziteta i pronašli njegov lični računar i Wi-Fi ruter, piše Hina.

Sud je rekao da je koristio mrežu za “promicanje slogana ‘Slava Ukrajini!” neograničenom broju korisnika unutar Wi-Fi dometa.” Ruter je policija zaplijenila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh