Svijet

ZAŠTO VIŠE SKORO NEMAMO ZIMU: Klimatolozi ne pamte ovakve temperature, a sredinom godine dolazi veliki preokret

Februar deveti mjesec zaredom u kojem je postavljen toplinski mjesečni rekord

djevojka, more - AP

Prosječna temperatura mora u veljači je nadmašila kolovoz 2023. koji se smatrao najtoplijim u povijesti.
Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) priopćila je kako je ovogodišnja veljača bila najtoplija do sad. Globalna prosječna temperatura viša je za 1,77°C od mjesečnog prosjeka te je veljača deveti mjesec zaredom u kojem je postavljen toplinski mjesečni rekord, piše New Scientist.

– Koliko god ove temperature izgledale iznenađujuće zapravo nisu čudne jer kontinuirano zagrijavanje klimatskog sustava neizbježno dovodi do novih temperaturnih ekstrema, rekao je Carlo Buontempo iz C3S.

Posebno vruće bilo je u Europi u kojoj su prosječne temperature porasle za 3,3°C prema izračunima nastalim od 1991. do 2020. godine. Visoke temperature i suho vrijeme u Sjevernoj i Južnoj Americi izazivali su požare, uključujući i najsmrtonosniji šumski požar u povijesti Čilea.

Temperatura oceana bila je još ekstremnija pa je tako prosječna temperatura mora u veljači nadmašila kolovoz 2023. koji se smatrao najtoplijim u povijesti. Prosječna temperatura površine mora od 21,09°C zabilježena je krajem veljače, dok je morski led na Arktiku i Antarktiku bio ispod prosjeka.

Richard Allan sa Sveučilišta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao je kako je rekordna vrućina na kopnu i moru prvenstveno posljedica rastućih koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koji su se poklopili s El Niñom u Tihom oceanu. Prema projekcijama američkog zavoda Nacional Oceanic El Niño koji se pojavio u lipnju 2023. trebao bi oslabjeti i ustupiti mjesto hladnijoj La Niñi do sredine ove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh