Svijet

Švicarci na referendumu o 13. penziji

Švicarci će u nedjelju glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine – jednom se inicijativom želi povećati penzije, a drugom podići dob za odlazak u penziju.

Švicarska zastava - Blogspot.com

Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se penzionerima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Inicijativa, nazvana “Bolji život u penziji”, traži isplatu 13. penzije svake godine, poput 13. plate koju dobivaju mnogi radnici u Švicarskoj.

Ankete pokazuju da većina Švicaraca to podržava, iako izgleda da se broj pobornika smanjuje i još nije izvjesno da će prijedlog proći.

Mjesečna socijalna naknada u Švicarskoj može iznositi do 2.450 švicarskih franaka (2.554 eura) za pojedince i 3.675 franaka (3.830 eura) za bračne parove.

To možda izgleda mnogo, ali u zemlji koja spada među najskuplje u svijetu to nije tako.

Najamnina za tipični dvosobni stan u švicarskim gradovima iznosi najmanje 3.000 franaka (3.127 eura), a kafa košta i više od pet franaka (5,21 eura).

Ako Švicarci odobre tu promjenu, ne bi bili prvi u Evropi. Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švicarski franak, već godinama ima sličan sistem, piše biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh