Svijet

Bajden kaže da do primirja u Gazi vjerovatno neće doći u narednim danima

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da do primirja u Gazi najvjerovatnije neće doći do ponedeljka, dodajući da SAD provjeravaju izvještaje o izraelskim vojnicima koji su pucali na ljude dok su čekali na humanitarnu pomoć u Gazi.

Bajden je naveo da vjeruje da će taj incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre, prenosi Rojters.

“Znam da hoće”, rekao je Bajden novinarima, upitan hoće li taj napad zakomplikovati pregovore.

Zdravstvene vlasti u Gazi, koje su pod kontrolom Hamasa, kojeg su SAD i EU označile za terorističku grupu, rekle su da je u izraelskim napadima ubijeno 104 Palestinca, koji su čekali na humanitarnu pomoć, a da je ranjeno njih 280. Jedna bolnica je saopštila da je primila deset tijela i desetine povrijeđenih pacijenata.

“Upravo to provjeravamo. Postoje dvije suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo. Još nemam odgovor”, rekao je Bajden.

Dodao je da do privremenog prekida vatre vjerovatno neće doći do ponedjeljka, kao što je ranije predviđao.

“Razgovarao sam telefonom sa ljudima u regiji. Vjerojatno ne do ponedjeljka, ali se nadam”, kazao je Biden.

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država tražili su šestosedmičnu pauzu u ratu, koji je počeo nakon što je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra.

Bajden je početkom sedmice izjavio da je Izrael pristao da zaustavi vojne aktivnosti u Pojasu Gaze za muslimanski sveti mesec ramazan, ako se postigne sporazum da ekstremistički pokret Hamas oslobodi taoce koje je oteo u napadu na Izrael u oktobru.

I Doha je ranije sugerisala da će pauza u borbama uslijediti prije početka ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta, u zavisnosti od lunarnog kalendara.

Napadi na Gazu traju od 7. oktobra kao odgovor na napad Hamasa na Izrael. Područje je pretrpjelo značajno uništenje i već mjesecima se nalazi izolovano od ostatka teritorije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh