Svijet

Trump diskvalifikovan s predizbora u Illinoisu

Grupa Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Illinoisu…

Donald Trump - Twitter

Državna sutkinja Illinoisa zabranila je +u sudjelovanje na republikanskim predsjedničkim predizborima u toj saveznoj državi zbog njegove uloge u pobuni na američkom Capitolu 6. januara 2021, ali je odgodila stupanje odluke na snagu zbog očekivane žalbe bivšeg predsjednika.

Sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu glasača Illinoisa koji su tvrdili da bi bivšeg predsjednika trebalo diskvalifikovati s predizbora u državi 19. marta i općih izbora 5. novembra zbog kršenja odredbe 14. amandmana Američkog ustava, koji zabranjuje bilo kome ko je povezan s “pobunom” da bude na nekom saveznom položaju, prenosi Hina.

O konačnom ishodu slučaja u Illinoisu i sličnih izazova vjerovatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. februara saslušao argumente treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. januara 2021, kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalifikovan od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Međutim, sudije s obje strane političkog spektra izrazile su sumnju u pogledu opravdanosti takve odluke.

Porter je rekla da odgađa svoju odluku jer očekuje njegovu žalbu apelacionim sudovima u Illinoisu i presudu Vrhovnog suda SAD-a.

Grupa Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Illinoisu, u izjavi je pohvalila presudu kao “historijsku pobjedu”..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh