Svijet

Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za kontroverznu vojnu ofanzivu na južni obalni grad Rafah unatoč pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu listens as U.S. Secretary of State Antony Blinken makes a statement to the media inside The Kirya, which houses the Israeli Ministry of Defense, after their meeting, in Tel Aviv, Israel, Thursday Oct. 12, 2023. Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Sazvat će vladu, možda već danas, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu navečer na X-u, nekadašnjem Twitteru. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.

Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja.

U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi.

Planirana vojna ofenziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini – čak i saveznici poput SAD-a pozivaju Izrael na suzdržanost.

Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne skupine Hamas i oslobađanju talaca.

U petak je poslao izaslanstvo na neizravne pregovore u Pariz.

Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

Oko 130 talaca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim skupinama izvršio napad na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofenzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.

Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu. prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh