Svijet

Trump poručio da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune

Kandidat za američkog predsjednika Donald Trump kaže da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a “koja ne plati svoje račune kao dio zapadnog vojnog saveza.”

Trump je tokom mitinga u Južnoj Karolini naznačio da neće štititi naciju koja kasni sa svojim isplatama ukoliko je Rusija napadne te da će ih “ohrabriti da rade šta god žele”.

Članice NATO-a se obavezuju da će braniti svaku naciju u bloku koja bude napadnuta.

Trump, favorit da bude republikanski kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD, dugo je kritikovao NATO i ono što vidi kao preveliko finansijsko opterećenje za SAD da bi garantovale odbranu 30 drugih nacija.

Rusija je započela punu invaziju na Ukrajinu 2022. godine, a Trump je sve vrijeme kritičar aktuelne američke administracije zbog količine novca poslanog Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da bivši predsjednik “ohrabruje invazije ubilačkih režima na naše najbliže saveznike”, te je te komentare nazvao “užasnim i bezbrižnim”. Dodao je da ta izjava ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i ekonomiju. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh