Svijet

Četiri evropske države bi u Indiji mogle investirati čak 100 milijardi dolara

Ekonomske veze između Indije i pojedinih evropskih država su sve čvršće, i to kroz novi sporazum o slobodnoj trgovini i ogromne investicijske planove.

Indija - BHRT

Naime, privode se kraju 16-godišnji pregovori kojima će Indija zaključiti prvi trgovinski sporazum sa Švicarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, prenosi američki Bloomberg, piše klix.

Spomenute države čine Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) koje je pristalo da investira u Indiju u sklopu sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA). Navedene evropske zemlje će dobiti lakši pristup tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta, tj. tržištu sa 1,4 milijarde ljudi.

Neobično kod ovog sporazuma jeste što dolazi s garancijama za ulaganje, ali je i dalje pitanje koliko će investicije biti obavezujuće. Prema pojedinim izvorima, te investicije u Indiji bi u narednih 15 godina trebale iznositi čak 100 milijardi dolara. Međutim, koliko će zaista biti investirano ovisit će od završnih pregovora.

Put do potpisivanja ovog sporazuma je ubrzan kako bi se mogao zaključiti prije održavanja općih izbora u Indiji koji bi trebali početi u aprilu ove godine.

Ministarstvo ekonomije Švicarske je saopćilo za Bloomberg da je tekst sporazuma još u finalizaciji, da ne mogu otkrivati detalje, ali su potvrdili da su se usaglasili oko zaštite patenata, što je bilo kontroverzno pitanje.

Šta će donijeti ovaj trgovinski sporazum

Prema podacima Ministarstva trgovine Indije, trgovina ove države i EFTA-e je uglavnom vezana za doprinos Švicarske, jer je trgovinska razmjena Indije i Švicarske u fiskalnoj 2022/2023. godini iznosila 17,4 milijarde dolara, dok je trgovinska razmjena svih zemalja EFTA-e i Indije iznosila 18,66 milijardi dolara.

Investicije u Indiji bi trebale uglavnom biti investicije privatnih kompanija te će to dominantno biti investicije u proizvodnju kojom će se generisati više od milion radnih mjesta.

Indija ide od trgovinskog sporazuma do trgovinskog sporazuma

Osim izglednog sporazuma EFTA-e i Indije, u toku su pregovori Indije i Velike Britanije. Međutim, vjerovatno je da se trgovinski sporazum između ove dvije države neće zaključiti prije izbora u Indiji. Nadalje, najmnogoljudnija država svijeta pregovara s Evropskom unijom i Australijom.

Indija je s Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisala sporazum o investicijama. Najveći državni fond u Emiratima Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) se obavezao da će u Indiji imati fond u iznosu od četiri-pet milijardi dolara.

Indija je kao peta po veličini ekonomija svijeta pod interesovanjem nekoliko velikih ekonomija, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Razlog za to jeste što kompanije povećavaju napore da budu nezavisnije od Kine te da diverzificiraju svoje lance opskrbe.

Indija je jedna od najbrže rastućih velikih ekonomija svijeta, s predviđenim godišnjim rastom BDP-a od osam posto. Prema istraživanju američkog finansijskog diva S&P Global, očekuje se da će Indija do 2030. biti treća najveća ekonomija svijeta, prenosi Euronews.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh