Svijet

Biden izjavio da se sastao sa predsjednikom Francuske koji je umro prije 28 godina

Američki predsjednik Joe Biden napravio je još jedan veliki gaf.

Internetom se širi snimak na kojem se vidi kako je Biden u govoru pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa svojim prethodnikom s kraja prošlog stoljeća Francoisom Mitterrandom.Biden je njegovo ime spomenuo tokom nedjeljnog govora u državi Nevada, gdje se danas održavaju predizbori uoči izbora za predsjednika SAD-a u novembru.

Šef Bijele kuće, koji u 81. godini života brani svoj mandat, u svoj je govor uključio i sjećanje na summit G7 2021. godine, koji mu je bio prvi od preuzimanja dužnosti.

“Bilo je to u južnoj Engleskoj. Sjeo sam i rekao ‘Amerika se vratila’. A Mitterrand iz Njemačke, odnosno Francuske, pogledao me je i rekao… ‘Koliko si se vratio?” opisao je američki predsjednik,pišu Vijesti

Mitterrand je bio francuski predsjednik od 1981. do 1995. Biden je u to vrijeme bio član američkog Senata, gdje je služio više od 35 godina. Podsjetimo, Biden je imao i veliki gaf kada je prošle godine govor na temu oružanog nasilja u SAD-u završio riječima “Bože čuvaj kraljicu”.

Biden je najstariji predsjednik u historiju SAD-a i suočava se sa sumnjama glasača u njegovu sposobnost da služi kao šef države, također zbog relativno čestih retoričkih grešaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh