Svijet

Porast nivoa mora Evropu će koštati 872 milijarde eura

Porast razine mora zbog klimatskih promjena Evropu će do 2100. godine koštati do 872 milijarde eura, a najugroženijima se smatraju dijelovi Italije, osobito njezine sjeverne regije Emilia Romagna i Veneto, sjeverozapadna Francuska, Nizozemska, Danska, baltičke države i Poljska, pokazalo je novo istraživanje.

Ovo su rezultati studije koju je provelo Tehnološko sveučilište u nizozemskom Delftu uz sudjelovanje Evropskog instituta za ekonomiju i okoliš iz Milana i venecijanskog Sveučilišta Ca’ Foscari, a objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Autori kažu da rezultati ukazuju na potrebu za provedbom ekonomskih politika specifičnih za određenu regiju čiji je cilj nastojati se uhvatiti u koštac s mogućim utjecajem porasta razine mora i na limitiranje štete.

U sklopu studije istraživači su simulirali moguć ekonomski učinak porasta razine mora na 271 europsku regiju od sada do 2100. godine u sklopu scenarija koji uključuje visoke emisije onečišćujućih tvari, a ne sadrži najnovije mjere zaštite obala.

U svojoj simulaciji naučnivi su kombinirali otprije poznate podatke o očekivanim učincima i ekonomskim gubicima koje je prouzročilo 155 poplava širom Europe u razdoblju od 1995. do 2016. godine.

Rezultati ukazuju na moguću štetu u vrijednosti i do 872 milijarde eura za područje Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, no treba istaknuti da postoje velike razlike među pojedinim regijama.

Tako bi se Italija trebala naći među najteže pogođenim zemljama, dok bi unutrašnjost zemlje mogla ostvariti ekonomsku dobit zahvaljujući premještaju proizvodnje iz poplavljenih obalnih regija u kopnena područja,piše N1

Projekcije pokazuju i da bi ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i izgradnju mogla ublažiti ekonomske gubitke uz zanemariv trošak za cjelokupno europsko gospodarstvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh