Svijet

Turski parlament odobrio zahtjev Švedske za članstvo u NATO

Turski parlament odobrio je pristupanje Švedske NATO-u nakon višemjesečnih razmatranja, ostavljajući Mađarsku kao jedinog branioca proširenja odbrambenog saveza na sjever.

NATO - Reuters

Prošlog mjeseca, parlamentarni odbor za vanjske poslove dao je saglasnost na kandidaturu Švedske u prvoj fazi zakonodavnog procesa, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poslao svoj protokol o pristupanju zastupnicima na odobrenje.

Erdoganova vladajuća partija i njeni nacionalistički saveznici imaju većinu u parlamentu i očekivalo se da će protokol biti odobren na glasanju u toku dana.

On će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu zemlje, za šta se očekuje da će biti brzo.

Švedska je obećala dublju saradnju sa Turskom u borbi protiv terorizma i da će podržati ambiciju Turske da oživi svoju kandidaturu za članstvo u EU.

Glavna turska opoziciona partija također podržava članstvo Švedske u alijansi, ali je stranka desnog centra nagovijestila da će se tome protiviti,piše hayat.

Koraci Švedske u vezi sa ekstradicijom traženih kriminalaca ili borbom protiv terorizma ostali su ograničeni i nedovoljni – rekao je jedan zastupnik u parlamentu.
Erdogan je povezao ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u sa odobrenjem američkog Kongresa Turskoj da kupi 40 novih borbenih aviona F-16 i da modernizuje pomorsku flotu.

On je također pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u da ukinu embargo na oružje Turskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh