Svijet

Unatoč američkoj protuoperaciji, projektili iz Jemena i danas pogađaju brodove

Brod u grčkom vlasništvu pod zastavom Malte pogođen je projektilom u Crvenom moru u blizini obale Jemena, priopćila je tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey.

Najpoznatiji britanski medij piše da je to treći incident koji uključuje taj isti brod za prijevoz rasutog tereta, za koji se vjeruje da se zove Zografia, u zadnja 24 sata, prenosi BBC.

Također, britanska pomorska agencija danas objavljuje da je jedan od brodova pogođen “nepoznatim objektom” sjeverozapadno od Saleefa u Jemenu. “Časnik za sigurnost tvrtke izvijestio je da je brod pogođen nepoznatimobjektom u skladište tereta”, priopćeno je iz pomorskih trgovačkih operacija UK-a (UKMTO). Ranije je UKMTO rekao da je primio izvješće o “incidentu” 100 nautičkih milja sjeverozapadno od Saleefa u Jemenu. “Vlasti provode istragu”, dodala je agencija, savjetujući brodovima “da prolaze s oprezom i prijave svaku sumnjivu aktivnost”, izvještava AA. Nije jasno radi li se o istom napadu o kojem je izvijestio BBC.

Nastavljaju se američki napadi na kopnene ciljeve
U međuvremenu, SAD je pogodio više ciljeva u područjima Jemena pod kontrolom Hutija. Dužnosnik je rekao CBS-u da su SAD tijekom noći izvele daljnje napade na položaje Hutija. SAD i UK pokrenuli su val zračnih napada na desetke ciljeva Huti pokreta 11. siječnja nakon napada skupine koju podupire Iran na brodove u Crvenom moru. Još nije poznato što je napadnuto u posljednjoj američkoj akciji.

Huti su obećali da će uzvratiti, a SAD je u nedjelju rekao da je oborio projektil ispaljen prema jednom od njihovih ratnih brodova iz područja Hutija u Jemenu. Hutiji kažu da ciljaju brodove koji su u izraelskom vlasništvu, pod zastavom Izraela, ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi napadnuti brodovi nemaju nikakve veze s Izraelom.

Američka mornarica je također priopćila da se nastavlja potraga za dvojicom elitnih marinaca (Navy SEAL) koji su izgubljeni u moru tijekom operacije. Prema medijskim izvješćima, jednog su časnika s broda odbacili visoki valovi, a drugi je nakon toga priskočio kako bi pokušao pomoći unesrećenom kako nalaže protokol.

Crveno more povezuje Indijski ocean sa Sredozemljem preko Sueskog kanala, ali nekoliko brodskih linija objavilo je da sada skreću oko Rta dobre nade kako bi umjesto toga stigle do Europe, prenosi geopolitika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh