Svijet

Huti pogodili američki brod u Crvenom moru

Britanska firma za pomorsku sigurnost “Ambrey” objavila je da je brod koji je pogođen projektilom u blizini južne obale Jemena bio teretni brod u američkom vlasništvu.

Ambrey izvještava da je izbio požar na brodu koji prevozi rasuti teret u američkom vlasništvu, pod zastavom Maršalovih Otoka, ali da je i dalje sposoban za plovidbu i da nema povrijeđenih.

“Plovidba je bezbjedna u Crvenom moru, Arapskom moru i moreuzu Bab al-Mandab osim za izraelske brodove i one koji idu u okupirane palestinske luke”, naveo je izvor.

Grupa je objavila da će nastaviti sa sprečavanjem prolaza izraelskih brodova ili onih koji plove prema okupiranim palestinskim lukama do kraja agresije i opsade Gaze. Od novembra prošle godine, Hutiji su više od 20 puta napali trgovačka plovila u Crvenom moru projektilima, dronovima, brzim čamcima i helikopterima.

Navodi se procjena da brod nije povezan s Izraelom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh