Svijet

Specijalni izaslanik UN-a u Jemenu poziva na ‘maksimalnu suzdržanost’

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen izrazio je zabrinutost zbog nedavnih događaja u koje je uključena ta zemlju i pozvao “sve uključene na maksimalnu suzdržanost”.

UN - Mfa.hr

Hans Grundberg je u saopćenju ponovio poziv generalnog sekretara UN-a Antónia Gueterresa uključenim stranama da izbjegavaju akcije koje bi “pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirale prijetnju pomorskim trgovačkim rutama ili dodatno potaknule regionalne napetosti u ovom kritičnom trenutku”, piše bosniainfo.

Također naglašava potrebu za “zaštitom jemenskih civila i očuvanjem napretka mirovnih napora”.

Grundberg primjećuje “s ozbiljnom zabrinutošću sve nesigurniji regionalni kontekst i njegov negativan utjecaj na mirovne napore u Jemenu te stabilnost i sigurnost u regiji”.

Zaključuje pozivajući sve uključene da “daju prednost diplomatskim kanalima nad vojnim opcijama i pozivima na deeskalaciju”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh