Svijet

Ekstremne hladnoće u nordijskim zemljama ostavile hiljade bez struje

Ekstremno niske temperature praćene olujnim vetrom i snegom izazvale su 4. januara probleme širom nordijskog regiona, ostavljajući hiljade ljudi bez struje, dok su drugi satima bili zaglavljeni u svojim automobilima duž zakrčenih autoputeva.

Niske temperature poremetile su saobraćaj u celoj nordijskoj regiji nakon zatvaranja deonica autoputeva i glavnih puteva.

Prijavljeni su i problemi sa železničkim uslugama.

Bez struje je ostalo oko 4.000 domova u arktičkoj Švedskoj gde su temperature pale na minus 38 stepeni Celzijusa, navodi švedski javni radio.

U južnom delu zemlje vozači su zaglavljeni u automobilima ili evakuisani u obližnji sportski kompleks gde su proveli noć.

U susednoj Danskoj je policija pozvala vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja jer su vetar i sneg zahvatili severne i zapadne delove zemlje.

U finskoj Laponiji, opština Enontekio, koja se nalazi blizu granice sa Norveškom i Švedskom, u četvrtak je zabeležena najniža temperatura ove zime od minus 42,5 stepeni.

U Danskoj je trajekt koji je plovio između glavnih gradova Norveške i Danske konačno pristao u Kopenhagenu u četvrtak nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu.

U Nemačkoj, u srednjoj Evropi, je nastavila da pada jaka kiša u regijama u kojima su u poslednje dve sedmice bile stalne poplave.

Kancelar Olaf Scholz posetio je u četvrtak istočni grad Sangerhausen kako bi pregledao nasip i postrojenje za punjenje vreća s peskom.

Posle nekoliko dana kiše, više gradova na severu Francuske je poplavljeno, a proteklih dana evakuisano je više stotina ljudi.

Jedan 73-godišnji muškarac pronađen je mrtav u svom potopljenom automobilu u blizini grada Nanta, saopštila je francuska služba, a prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh