Svijet

Kako to rade Švicarci: Povlače drastičan potez kako bi se smanjile potrošačke cijene

Švicarske vlasti su ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda kako bi smanjila visoke potrošačke cijene.

Švicarska - Cazin.ba

Ovo znači da uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi.

Država će tim potezom izgubiti oko 600 miliona švicarskih franaka (645 miliona eura) godišnjeg prihoda, objavilo je u utorak ministarstvo za ekonomske poslove (SECO).

S druge strane, učinak na ekonomiju i građane procijenjen je na 860 miliona franaka (924 miliona eura).

Ovaj iznos uključuje 490 miliona franaka ušteda kompanija na carinama i najmanje 100 miliona na administrativnim postupcima.

Stručnjak iz švicarskog ministarstva za ekonomske poslove Thomas Zimmermann, carine su posljednjih godina činile tek oko 1.5 posto državnih prihoda, a smanjile su konkurentnost švicarske ekonomije i održavale visoke cijene, znatno višu nego u okolnim zemljama.prenosi KLix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh