Svijet

Najveći ratni brod na svijetu napušta Mediteran

Odluka je donesena jer mornarica preispituje potrebe za globalnim raspoređivanjem svojih snaga

Američka mornarica povlači najveći ratni brod na svijetu, poslan u istočno Sredozemno more nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, nazad u Sjedinjene Države. Odluka je donesena jer mornarica preispituje potrebe za globalnim raspoređivanjem svojih snaga, obavila je jučer američka Šesta flota u saopćenju.

Nosač aviona USS Gerald R. Ford vratit će se u svoju matičnu luku Norfolk u saveznoj državi Virdžiniji, nakon osmomjesečnog raspoređivanja koje je započelo 2. maja, stoji u saopćenju.

Nosač aviona Gerald R. Ford, kojeg je portparol mornarice opisao kao “najprilagodljiviju i najsmrtonosniju borbenu platformu na svijetu”, pušten je u službu 2017. i najnoviji je nosač aviona američke mornarice i vodeći brod u prvoj novoj klasi nosača mornarice dizajniranoj u više od 40 godina.

U regiji ostaje USS Eisenhower
Ratni brod od 100.000 tona, s kontingentom mlaznih borbenih aviona F/A-18 Super Hornet, stigao je kod obala Izraela u danima nakon Hamasovih terorističkih napada u kojima je poginulo više od 1.200 ljudi, mahom civila, a gotovo 200 ih je oteto i odvedeno u Gazu.

Nosač aviona poslan je u Mediteran, kako bi Ford “mogao pridonijeti američkom regionalnom odvraćanju i odbrambenom položaju”, objavila je tada Šesta flota. S Fordovim odlaskom iz Mediterana, USS Eisenhower je jedini američki nosač aviona u regiji dok se povećavaju napetosti zbog napada jemenskih pobunjenika Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Huti su, podsjetimo, pokrenuli desetke napada na komercijalna plovila od 7. oktobra, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Hamasom usred rata te grupe s Izraelom. Tokom vikenda američke snage, uključujući helikoptere koji su djelovali s nosača Eisenhower, imale su svoj prvi sukob s jedinicama Hutija, potopivši tri pobunjenička broda koji su napali komercijalni brod i pucali na američke helikoptere koji su mu došli u pomoć.

Šta sve ostaje od američke mornarice u Mediteranu?
– Helikopteri američke mornarice uzvratili su vatru u samoodbrani, potopivši tri od četiri mala broda i ubivši posadu. Četvrti čamac je pobjegao iz tog područja – stoji u saopćenju Centralnog zapovjedništva SAD. Američka Šesta flota rekla je da čak i s odlaskom Forda američka mornarica zadržava “veliku sposobnost, kako u Mediteranu tako i na Bliskom istoku.”

U saopćenju Šeste flote navodi se da amfibijski jurišni brod USS Bataan, koji može nositi “nevidljive” lovce F-35, kao i desantni brod USS Carter Hall i amfibijski transportni dok USS Mesa Verde djeluju zajedno u istočnom Mediteranu.

Američki razarači s navođenim projektilima, uključujući neke od kojih su proteklih sedmica oborili bespilotne letjelice i projektile Huta, također su u regiji, rekla je Šesta flota.

Osim toga, SAD je započeo operaciju Prosperity Guardian, pomorsku koaliciju čiji je cilj jačanje sigurnosti u južnom Crvenom moru.

– Sarađujemo sa saveznicima i partnerima na jačanju pomorske sigurnosti u regiji. DoD će nastaviti koristiti svoje kolektivne snage u regiji kako bi odvratio bilo kojeg državnog ili nedržavnog aktera od eskalacije ove krize izvan Gaze – navodi se u saopćenju Šeste flote.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh