Svijet

Desetine mrtvih i ranjenih izraelskih vojnika u Gazi u posljednja dva dana VIDEO

Ukupno je hospitalizirano 45 vojnika u teškom stanju i još 260 koji su hospitalizirani u srednje teškom stanju.

Hamas je ubio dvojicu izraleskih vojnika. Kako su oblavile Odbrambene snage Izraela (IDF), oni su poginuli u borbama na području Gaze.

IDF je saopćio da je u borbama u subotu ranjeno 13 vojnika, od kojih je sedam u teškom stanju. Još šest ranjenih vojnika je u srednje teškom stanju.

Ukupno je hospitalizirano 45 vojnika u teškom stanju i još 260 koji su hospitalizirani u srednje teškom stanju.

IZRAEL GAĐA JUŽNI DIO GAZE
Borbe širom Gaze nastavljene su i danas. Izrael je gađao mete u južnoj Gazi u blizini područja u koja su Palestinci pobjegli tokom tekućih borbi između Izraela i Hamasa, objavio je New York Times.

Lokalni novinari u Gazi u južnom gradu Rafahu prikazali su neprovjerene video snimke posljedica napada na stambene kuće, prenosi Haaretz.

Pojedini zapadni zvaničnici nastavljaju pritisak na Izrael da prekine s blokadom Gaze i za pregovaračkim stolom postigne dogovor s Palestincima.

Izrael je spreman pustiti brodove da isporuče pomoć ratom razorenom pojasu Gaze “odmah” kao dio predloženog morskog koridora sa Kipra, rekao je u nedjelju izraelski ministar vanjskih poslova, navodeći četiri evropske zemlje kao potencijalne učesnike.

Prema aranžmanu koji je prvi put predložila Nikozija u novembru, teret bi prošao sigurnosnu inspekciju u kiparskoj luci Larnaka prije nego što bi bio prebačen do obale Gaze, udaljene 370 km (230 milja), umjesto kroz susjedni Egipat ili Izrael. Ako se plan ostvari, to bi značilo prvo ublažavanje izraelske pomorske blokade nametnute Gazi 2007. godine nakon što su militantni islamisti Hamasa preuzeli kontrolu nad palestinskom enklavom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh