Svijet

Među povrijeđenima u Češkoj i tri strana državljana

Češka policija identifikovala je gotovo sve žrtve jučerašnjeg masakra u centru Praga.

Kako pišu češki mediji, posljednje informacija govore o tome da je ukupno 14 mrtvih, a jedan od njih je napadač.

“Policija već zna identitet svih žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu. Ima ih 13, a četrnaesti mrtvi je napadač”, rekao je prvi potpredsjednik češke vlade Vit Rakušan.

“Policija Češke je naravno u kontaktu sa preživjelima, uvijek uz ponudu psihološke krizne intervencije”, dodao je.

Među ubijenima nema stranih državljana, ali ih ima među povrijeđenima.

“Među povrijeđenima su i tri strana državljana”, rekao je Rakušan.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova podatke o njima prosljeđuje ambasadama u Češkoj.

Češki MUP je na mreži X objavio da su među ubijenim stranim državljanima jedan državljanin Nizozemske i dva državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Policijske preventivne mjere nakon pucnjave na Karlovom univerzitetu u četvrtak trajat će u Češkoj najmanje do 1. januara, rekao je Rakušan.

Premijer Petr Fiala na društvenoj mreži X pozvao je na osjetljiv i pažljiv pristup tragediji, koja se dogodila u četvrtak na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta, na suzdržavanje od brzih prosudbi i neširenje neprovjerenih informacija. Ponovno je, među ostalim, zahvalio onima koji su aktivno učestvovali u tome da više nema žrtava – policiji, bolničarima i svima drugima.

Filozofski fakultet Karlovog univerziteta objavio je dekanov dopust do 2. januara. Zaposlenici još ne mogu doći po svoje stvari koje su ostale u zgradi, pišu češki mediji.

U međuvremenu stižu prve informacije o žrtvama. Za sada je poznato da je ubijena jedna profesorica, ali nije poznat njen identitet.

Muzikološki institut saopćio je da jučerašnji napad nije preživjela ni njegova direktorica Lenka Hlavkova.

“Sa dubokim žaljenjem javljamo da jučerašnje obećavajuće vijesti nažalost nisu potvrđene. Na temelju provjerenih informacija porodice i uz njihovo dopuštenje javljamo da naša kolegica i direktorica Muzikološkog instituta Lenka Hlavkova nije preživjela jučerašnji napad. Izražavamo najdublje saučešće svim ožalošćenima, a prije svega porodici. Ovo je izuzetno potresna vijest za sve nas. Ostanimo podrška jedni drugima”, poručili su sa Muzikološkog instituta.

Policija nadzire kuću u Hostounu u Kladensku, odakle je navodno počinitelj tragične pucnjave na Filozofskom fakultetu u Pragu. Njena neposredna okolina ograđena je trakom.

Mještani uglavnom ne žele govoriti o tragediji. Načelnik sela Martin Krátký rekao je za češku televiziju da je poznavao porodicu i da nisu imali problema sa njima. Potvrdio je to i izvor televizije koji poznaje oca napadača iz Praga. Počinitelja pucnjave opisao je kao “mirnog dečka”, no, dodao je kako ga nije dobro poznavao, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh