Svijet

Izraelski vojnici upali u džamiju. Na zvučnike puštali svoje pjesme i molitve VIDEO

IZRAELSKE obrambene snage (IDF) osudile su ponašanje nekih svojih vojnika koji su snimljeni kako pjevaju i mole u džamiji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

To se dogodilo tijekom operacije protiv militanata u gradu, u kojoj je do sada ubijeno 11 Palestinaca, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

IDF je najavio da će vojnici “biti odgovarajuće sankcionirani”. Dodali su kako će također djelovati i u drugim sličnim slučajevima koji su snimljeni u Gazi. Društvenim mrežama se širi više snimki koje prikazuju prizore iz džamije. Na jednoj snimci pjesma o tjeranju tame, povezana s aktualnim židovskim festivalom Hanuka, odjekuje na hebrejskom preko zvučnika u minaretu.

Osoba koja snima se smije i pridružuje se pjesmi. Drugi isječci prikazuju vojnike unutar džamije kako recitiraju židovsku molitvu u mikrofon. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ono što je nazvalo “izrugivanje svetosti”. IDF je u današnjem priopćenju potvrdio da su vojnici “djelovali protiv kodeksa ponašanja IDF-a unutar vjerske ustanove”.

Ovo nije prva problematična snimka
U priopćenju se navodi da su odgovorni “odmah udaljeni iz operativnih aktivnosti”. “Ponašanje vojnika na videosnimkama je ozbiljno i u potpunoj je suprotnosti s vrijednostima IDF-a”, istaknuto je. Incidenti u Jeninu nisu prvi put da su izraelski vojnici ukoreni zbog lošeg ponašanja koje je snimljeno i zatim objavljeno na društvenim mrežama.

Tako se pojavio niz problematičnih snimki: vojnik kako razbija trgovinu igračkama, dok se osoba iza kamere smije; vojnici koji pale odjeću u stražnjem dijelu kamiona, a drugi prekapa po ženskoj odjeći u nečemu što izgleda kao privatna rezidencija. U nedjelju je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari osudio ponašanje vojnika, piše BBC.

“Snage IDF-a djeluju u skladu s vrijednostima i duhom IDF-a. Od vojnika na bojnom polju se traži da se ponašaju profesionalno i etički, i mi nećemo pristati na kompromis u vezi s tim. U svakom slučaju, videozapisi nisu u skladu s vrijednostima IDF-a, poduzet će se zapovjedni i disciplinski koraci”, poručio je, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh