Svijet

Gaza: Skoro 300 ubijenih u 24 sata, broj mrtvih dostiže 18.000

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze kaže da je oko 18.000 Palestinaca ubijeno, a 49.500 ranjeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

Ashraf al-Qudra je u telefonskom intervjuu za Al Jazeeru rekao da je u posljednja 24 sata poginulo 297 ljudi, a više od 550 je ranjeno.

Izraelsko nemilosrdno bombardovanje se nastavlja zajedno sa kopnenim operacijama koje su stotine hiljada ljudi iz severnih i centralnih oblasti primorale na sve prenaseljeniji jug.

Također kako je saopćilo Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PCRS), izraelska vojska pucala je na kola hitne pomoći koja su prevozila teško ranjene pacijente. Te su pripadnici IDF-a tukli i zlostavljali bolničare.

Napad je uslijedio kada je šest kola hitne pomoći koja pripadaju PRCS prevezla 11 pacijenata iz bolnice al-Ahli Arab u gradu Gazi u drugu bolnicu na jugu, navodi organizacija u saopćenju X. Putovanje je koordinisano s UN-om, koji je pratio kola hitne pomoći .

PRCS je saopćio da su vozila hitne pomoći morala satima da se zaustavljaju na nekoliko kontrolnih punktova i radi vojnih inspekcija, tokom kojih je jedan od ranjenih pacijenata preminuo. U blizini jednog od kontrolnih punktova, izraelske snage su otvorile vatru na jedno od vozila hitne pomoći.Na odvojenom kontrolnom punktu dok su se kretale prema jugu, izraelske snage su pritvorile, pretukle i skinule jednog od putujućih bolničara, saopćio je PRCS. Medicinar je tada bio prisiljen da hoda preko kontrolnog punkta s lisicama na rukama i bez odjeće, dodaje se,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh