Svijet

Erdogan o vetu u Vijeću sigurnosti UN-a: Pravedan svijet je moguć, ali bez Amerike

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kritikovao je američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Vijeće sigurnosti UN-a mora reformisati.

Sjedinjene Američke Države u petak su stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se poziva na trenutni prekid vatre u intenzivnim borbama između Izraela i Hamasa u Gazi.

Erdogan je kazao da je od 7. oktobra Vijeće sigurnosti postalo “Vijeće za zaštitu i odbranu Izraela”.

“Je li ovo pravda? Svijet je veći od pet”, misleći na pet nacija s pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Bolji svijet je moguć, ali bez Amerike. Sjedinjene Američke Države stoje uz Izrael svojim novcem i vojnom opremom. Hej, Ameriko! Koliko ćeš to platiti?”, kazao je Erdogan.

Dodao je da se svaki dan krši “Deklaracija o ljudskim pravima u Gazi”.

Nacrt rezolucije pripremljen je nakon što je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres u pismu Vijeću sigurnosti aktivirao član 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine.

Ovaj član omogućuje glavnom tajniku da skrene pažnju Vijeća sigurnosti na “bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti” prenosi KLix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh