Svijet

EVROPA OVO NIJE DOŽIVJELA VIŠE OD DECENIJE: Nezapamćeno nevrijeme pogodilo Stari kontinent

Velika Britanija će biti potopljena snijegom, pošto je 60 odsto Evrope pokriveno njime, što je prvi put još od 2010. godine.

snijeg u Evropi - novi

Temperature su drastično pale širom Velike Britanije tokom ove sedmice, prateći snežne padavine u pojedinim dijelovima ostrva i pojave mraza.

Širom Evrope države se bore sa velikim snježnim padavinama, a mape vremenskih prilika pokazuju veliki procenat snježnog pokrivača u skandinavskim zemljama i Rusiji. Kako navodi sajt Met4Cast, posljednji put u Evropi ovoliko snježnog pokrivača u ovo doba godine bilo je 2010. godine. I malo je vjerovatno da će prestati uskoro, s obzirom na to da će u narednim danima padati više snijega.

“Očekujemo manje snijega tokom noći između subote i nedjelje u Midlendsu, ali je neizvjesno”, rekao je operativni meteorolog iz Met Ofica, Tom Morgan. Hiljade gradova i sela u Moldaviji, Ukrajini i Bugarskoj u petak je ostalo bez struje.

U Moldaviji je prijavljeno da su četiri osobe poginule, a dva tijela su izvučena iz automobila koji su bili zatrpani u snježnim nanosima. U Ukrajini, jake snežne oluje su uticale na putovanja i ostavile 10 preminulih širom regiona Odesa, Harkov, Nikolajev i Kijev. 1.500 sela i gradova ostalo je bez struje usljed snježne mećave. 2.500 ljudi bilo je zarobljeno i više od 800 automobila, prenosi Mondo.

Aerodrom u Glazgovu bio je primoran da se zatvori zbog snijega. Meteorološka služba izdala je žuto meteoalarm za cijelu istočnu obalu Britanije jer bi temperature trebalo da padnu i do -10 C. Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je zdravstvena upozorenja u pet regiona sjeveroistoka i Jorkšira i Hambera, istočnog Midlenda, Zapadnog Midlenda, sjeverozapada do 5. decembra. Upozorenja na poledicu takođe su na snazi u delovima Sjeverne Irske i jugozapadne Engleske. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh