Svijet

Nevrijeme u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji

Snježno nevrijeme pogodilo je danas istočni dio Balkana pa su se Srbija, Bugarska i Rumunija suočile su sa problemima u komunikaciji i opskrbi električnom energijom.

Snježne padavine prouzročile su u više područja u Srbiji brojne probleme u prevozu, opskrbi strujom i komunikacijama, a vatrogasci su morali intervenirati da bi evakuirali putnike u lokalnom prijevozu.

Vatrogasci su iz snijegom zametenog autobusa na liniji Vranje – Kriva Feja na jugu Srbije evakuirali dvadesetak putnika, a na području Ivanjice u zapadnoj Srbiji iz snježnih nanosa spašene su dvije osobe.Jučer smo imali u više navrata intervencije tog tipa. Još jučer, neposredno nakon ponoći, na teritoriji opštine Sjenica, sa njima smo malo pre razgovarali, imali smo evakuaciju tri strana državljanina Republike Kipar, koji su ostali zavejani u svom automobilu. Naši pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Sjenica su zajedno sa mještanima ih oslobodili, svi su dobro, nastavili su put dalje. Problem je nastao zato što ih je navigacija sa magistralnog puta uputila na lokalni put koji vodi ka planini Goliji i u mestu Vrapci su ostali zavejani – priča Aleksandar Radosavljević, zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice SVS,pišu Vijesti

U zapadnoj Srbiji trenutno je bez struje više od 2000 domačinstava , a na terenu su djelatnici elektrodistribucijske tvrtke koji nastoje otkloniti kvarove, javila je Radio-televizija Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavio je da se u toku večeri očekuje vjetrovito vrijeme sa umjerenim i jakim sjeverozapadnim vjetrom, a u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji se očekuje snijeg.

U Bugarskoj je više od 1000 mjesta isključeno iz električne mreže, a na mnogim mjestima je zaustavljen cestovni i željeznički promet te ponegdje i zračni, javile su agencije.

Zbog izvanrednih vremenskih uvjeta bugarski premijer Nikolaj Denkov sazvao je izvanrednu sjednicu vlade.

Situacija je posebno zabrinjavajuća na sjeveroistoku zemlje, a dio stanovništva Sofije također je ostao bez struje.

Snijeg i vjetar također ometaju cestovni i željeznički promet u Rumuniji gdje je premijer Marcel Ciolacu sazvao sastanak predstavnika hitnih službi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh