Svijet

Njemački predsjednik kritikovao Izrael zbog širenja naselja na Zapadnu obalu

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier doputovao je danas poslijepodne u Tel Aviv u dvodnevni posjet Izraelu na poziv svog izraelskog kolege Isaaca Herzoga.

Frank-Walter Steinmeier - Andolu Agency

Sa Steinmeierom putuje i predsjednica Bundestaga Bärbel Bas. Putovanje se doživljava kao poseban znak solidarnosti s Izraelom nakon 7. oktobra.

Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender, koja je također stigla u Izrael, bliski su prijatelji Herzoga i njegove supruge. Politički razgovori dvojice predsjednika planirani su za danas. Njemački predsjednik posjetit će i Oman i Katar.

Steinmeier je u subotu u videoporuci naglasio pravo Izraela na samoodbranu od Hamasa. Međutim pozvao je i na poštivanje humanitarnih pravila. Sve mjere opreza kako bi se civili uklonili iz područja sukoba neophodne su i civili moraju biti opskrbljeni osnovnim potrepštinama, rekao je njemački predsjednik, prenosi HINA.

-To zahtijeva međunarodno humanitarno pravo, a to očekujemo i mi Nijemci, kazao je.

Steinmeier se založio za dugoročno rješenje s dvije države, u sklopu kojeg bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti mirno jedni pored drugih. Kritizirao je činjenicu da je prilika za to propuštena zbog širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh