Svijet

Europa se priprema za “arktičku ekspoloziju”: Najavljene niske temperature, snijeg…

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stepeni, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježne padavine.

Oluja - Tanjug

“Stiže nam ‘arktička eksplozija’. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho”, izjavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju, piše The Telegraph.

“Do kraja sedmice hladni vjetrovi stizat će sa sjevera. Ove sedmice bit će hladnije i bit će snježnih padavina uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim tlakom, u petak i početkom vikenda bit će uglavnom suho”, dodao je.

Chris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički zrak proširiti na veći dio Velike Britanije tokom sljedećih nekoliko dana.

“Na sjever i istok donijet će vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne padavine. Visoki pritisak sa zapada smirit će se kasnije u petak, a tokom noći razvit će se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stepeni niže”, prognozira.

Istodobno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Suffolka i Essexa u petak su moguće, ali se ne očekuju. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh