Svijet

Hezbollah raketama zasuo granični prelaz, Izrael zaprijetio da će završiti kao Gaza

Izraelska vojska kaže da su se raketne sirene oglasile u nekoliko gradova na sjeveru Izraela nakon što su iz Libana ispaljene dvije minobacačke granate.

Obje su pale na otvoreno područje, rekla je vojska, dodajući da je odgovorila pucanjem na izvor vatre.

Ovo je posljednja runda razmjene vatre između dva neprijatelja. U nedjelju je najmanje 14 civila ranjeno unutar Izraela nakon protutenkovskog projektila za koji je odgovornost preuzeo Hezbollah. U odvojenom napadu ranjeno je i sedam izraelskih vojnika u blizini granice. Na X mreži Iran Observer je objavio video za koji tvrde da je dio Hezbollahovog granatiranja Izraela.

Okršaji između izraelskih snaga i šiitske grupe traju od početka rata. Čini se da se u posljednje vrijeme intenziviraju, ciljajući izvan vojnih ciljeva i dublje na teritoriju drugih.

“Ono što radimo u Gazi možemo učiniti u Bejrutu”, upozorio je Hezbollah u subotu izraelski ministar odbrane Yoav Gallant.

Nakon te primjedbe uslijedio je razgovor između Gallanta i njegovog američkog kolege Lloyda Austina u kojem je američki dužnosnik naglasio potrebu da Izrael “zadrži sukob u Gazi i izbjegne regionalnu eskalaciju”.

Iako Hezbollah trpi pritisak političara iz Libana da ne ulazi u otvoreni sukob sa Izraelom, ova oružana grupa je kazala kako će reagovati snažnije ako Izrael proglasi rat Libanu i Hezbollahu.

Hezbollah je projektilima pogodio i obavještajne kranove na granici sa Izraelom a konstantno dronovima gađa unutrašnjost Izraela, stoji u njihovom saopćenju te su objavili video navodnog granatiranja “špijunskih kranova.”

SAD pokušavaju sukob Izraela i hezbollaha držati u kontrolisanim uslovima jer, kako kaže, ne želi regionalni rat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh