Svijet

80 zemalja se sastaje u Parizu, raspravljat će o Gazi. Izrael nije pozvan

80 država i međunarodnih organizacija sastaje se danas Parizu kako bi koordinirali slanje pomoći i procijenili na koji način da se pomogne ranjenim osobama u palestinskoj enklavi Gazi, no ne dođe li do prestanka borbi, ne očekuju se konkretni rezultati.

Palestinians gather at the site of Israeli strikes on houses in Maghazi, in the central Gaza Strip, November 3, 2023. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Francuska je ponudila podršku Izraelu nakon smrtonosnog napada palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada, no izraelsko osvetničko bombardiranje je izazvalo zabrinutost zbog naglog porasta civilnih žrtava. Tisuće ljudi u Gazi je ubijeno, ranjeno ili raseljeno.

“Ni za koga nije tajna da je danas u Gazi otežan pristup osnovnim potrepštinama, lijekovima, vodi, i tako dalje… Stoga je cilj zapravo surađivati sa svim sudionicama i također s Izraelom … kako bi se omogućio poboljšani pristup”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima uoči tiskovne konferencije.

Izrael nije pozvan
Palestinski premijer Mohamad Štajeh će biti prisutan, ali Izrael nije pozvan. Francuski dužnosnici su rekli da informiraju Tel Aviv o razvoju događaja.

Konferencija okuplja regionalne aktere poput Egipta, Jordana i zaljevskih arapskih država kao i zapadne zemlje i članice skupine G20, izuzev Rusije. Međunarodne ustanove i nevladine organizacije koje djeluje u Gazi, poput Liječnika bez granica, također će prisustvovati događaju.

Međutim, doći će svega nekoliko šefova država ili ministara, a nevladine organizacije se žale na nedovoljni pritisak koji konferencija može ostvariti u svrhu postizanja primirja.

“Bit će to vježba ponavljanja nacionalnih pozicija, izricanja što je pojedina država dala i što će dati, da se civile mora štititi, a međunarodno humanitarno pravo poštovati”, rekao je jedan europski diplomat.

Francuski se dužnosnici nadaju da će konferencija poslužiti kao temelj za brzi odgovor međunarodne zajednice jednom kad borbe zaista prestanu.

Raspravljat će se o vraćanju opskrbe vodom, gorivom i električnom energijom te da se osigura da se pomoć ne završi u rukama Hamasa,piše N1

Također, raspravljat će se o uspostavljanju pomorskog koridora kako bi se humanitarna pomoć pomorskim putem dostavila u Gazu i o načinima na koji bi se brodovi mogli iskoristiti za evakuaciju ranjenih.

Međutim, bez spremnosti Izraela ili Hamasa za prestanak borbi, mali su izgledi da će doći do brzog napretka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh