Svijet

Šta je Blinken postigao tokom posjete Bliskom istoku?

Američki državni sekretar Antony Blinken je završio svoju posljednju turneju po Bliskom istoku bez ikakvog vidljivog pomaka u osiguravanju dugotrajne humanitarne pauze u Gazi.

Al Jazeerin reporter Rob Reynolds, izvještavajući iz Washingtona, rekao je kako je vjerovatno da je putovanje američkog državnog sekretara dalo neke rezultate “ispod površine”.

Blinkenova posjeta, kao i odluka SAD-a da pošalje podmornicu s navođenim projektilima na Bliski istok, također su poslali upozorenje Iranu, dodao je Reynolds.

Spor napredak u osiguravanju humanitarne pauze u Gazi također je bio znak slabog utjecaja SAD-a na Izrael.

“Uprkos trošenju 3,8 milijardi dolara godišnje na naoružanje Izraelu, uz novi paket pomoći koji trenutno prolazi kroz Kongres, [SAD] predsjednik nema toliko utjecaja koliko bi se moglo misliti da ima”, rekao je Reynolds, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh