Svijet

Novinar u Gazi saznao za smrt kolege tokom javljanja uživo, pa skinuo zaštitnu opremu: Samo čekamo svoj red

Novinari u Gazi ginu skoro svakodnevno. Ljudi koji u svijet šalju slike onoga što se dešava u Pojasu Gaze nemaju nikakvu zaštitu, uprkos jasnim natpisima da pripadaju medijima.

novinar - novi

Reporter TV Palestine Salman al-Bašir (Bashir) tokom programa uživo saznao je za smrt kolege i prijatelja Muhameda Abu Hataba (Mohammed Abu Hattab).

– Ne možemo više, iscrpljeni smo – rekao je.

Bili su, rekao je , pola sata ranije zajedno.

Al-Bašir nije mogao iskontrolirati emocije, dok je njegova kolegica lila suze.

Skinuo je pancir s oznakom “Press”, kao i šljem.

– Mi sami postajemo vijest, na kraju. Ovo je katastrofa i jad. Ovi panciri i šljemovi nas ne štite. Mi smo žrtve, jedan po jedan gubimo živote. Samo čekamo svoj red – rekao je u javljanju uživo Al-Bašir.

Hatab je ubijen zajedno s 11 članova njegove porodice u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u južnoj Gazi.

On je 36. novinar ubijen u sukobu, prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

Mediji su napad nazvali namjernim atentatu na Abu Hataba, budući da je njegova kuća bila meta odmah nakon što se vratio kući s izvještavanja o izraelskim zločinima u Gazi. prenosi novi


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh