Svijet

VIDEO Oluja pogodila Evropu. Šestero poginulih, među njima dijete, promet u kolapsu

OLUJA Ciaran koja je danas pogodila zapadnu Europu odnijela je najmanje šest života, među kojima petogodišnje dijete u Belgiji, i izazvala kaos u prometu – zatvaranje luka i odgodu brojnih letova.

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jednog u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Zbog oluje je djelomično prekinut željeznički promet u Flandriji, a vlakovi koji su prometovali u Belgiji su vozili smanjenom brzinom. Pomorski promet je prekinut u Anversu, a prometni kaos je zavladao i u zračnoj luci u Bruxellesu, s odgođenim letovima i velikim kašnjenjem.

U Francuskoj 1.2 milijuna kućanstava bez struje, na engleskom otoku vjetrovi puhali 160 km/h
Uz jednog poginulog, na sjeveru Francuske je u oluji ozlijeđeno 16 ljudi, među kojima sedam vatrogasaca. U Francuskoj je bez struje ostalo oko 1.2 milijuna domaćinstava, najviše u Bretagni, njih 780.000.

Nevrijeme je teško pogodilo i jug Engleske, zbog čega su otkazane brodske i trajektne linije iz Dovera. Zatvoreno je i oko stotinu škola.

Na otoku Jersey je oglašeno crveno upozorenje zbog vjetrova koji su puhali brzinom od 160 km/h. Otkazani su svi letovi iz zračnih luka na Jerseyju, u Guernseyju i Aurignyu.

Odgođeno oko 200 letova na amsterdamskom aerodromu
U Nizozemskoj je na snazi narančasto upozorenje, s vjetrovima koji su dosezali 110 km na sat. Na amsterdamskom aerodromu Schiphol odgođeno je oko 200 letova, prenosi index.

U zapadnoj Francuskoj je do petka zatvoren željeznički promet, a brzi vlakovi (TGV) između Pariza i Le Mansa te Pariza i Nantesa također ne voze.

U noći sa srijede na četvrtak su u Bretagni zabilježeni vjetrovi od 200 km na sat.

U Baskiji izmjereni valovi visine između osam i devet metara
U Španjolskoj je nevremenom najviše pogođena Galicija, na sjeverozapadu, i na snazi je crveno upozorenje, kao i u Baskiji, gdje su izmjereni valovi visine između osam i devet metara.

Iako Portugal nije direktno pogođen, vlasti su izdale crveno upozorenje u priobalnim područjima na sjeveru zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh