Svijet

Izrael šalje armadu u Crveno more: ‘Šta smjeramo? To vam neću reći‘

Izraelska vojska je prvi put upotrijebila svoj obrambeni sistem ‘Arrow‘

Izrael je u srijedu rasporedio ratne brodove u Crvenom moru, nakon što su jemenski Hutiji objavili rat i lansirali balističku raketu na Izrael.

Snimke koje je objavila izraelska vojska pokazuju brodove klase Sa‘ar kako patroliraju u blizini luke Eilat u Crvenom moru, koju Izrael smatra novim frontom, dok vojna djelovanja u Gazi izazivaju odmazdu snaga koje u regiji podržava Iran.

Šiitski pobunjenici u Jemenu u utorak su priopćili da su izveli tri napada bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael od početka rata između Hamasa i Izraela 7. listopada. Najavili su da će izvesti još takvih napada da bi, kako se navodi, pomogli Palestincima u njihovoj pobjedi.

Izraelska vojska u utorak je prvi put upotrijebila svoj obrambeni sustav projektila Arrow za, kako je rečeno, presretanje prijetnje iz zraka iznad Crvenog mora, za koju se vjeruje da je bila balistička raketa.

Podrška Irana
Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je u utorak da se napadi Hutija ne mogu tolerirati, ali je odbio podrobnije razjasniti kako bi točno Izrael mogao odgovoriti.

Hutiji su dio šireg regionalnog saveza kojeg podržava Iran, neprijateljski nastrojenog prema Izraelu i Sjedinjenim Državama, a koji uključuje libanonski Hezbollah i milicije koje šiitski Iran podržava u Iraku. Taj oružani pokret kontrolira dijelove Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, više od 1600 kilometara udaljenu od Izraela.

Projektili i bespilotne letjelice ispaljene na Izrael iz područja Crvenog mora od 7. listopada – kada je Hamas napao Izrael i izazvao njegovu vojnu reakciju – do sada su ili oborene ili nisu uspjele pogoditi ciljeve, kako navodi britanski The Telegraph.

Izrael je priopćio da Hutiji stoje iza napada dronovima 27. listopada, u kojem je došlo do eksplozija u dva egipatska grada na Crvenom moru, rekavši da je namjera bila pogoditi Izrael.

Na društvenim se mrežama ranije pojavila snimka lansiranja balističkih raketa i dronova s teritorija pod kontrolom Hutija u Jemenu. Vodstvo Huta je priopćilo da su napadi na Izrael odmazda za izraelski napad na Pojas Gaze.

Ova je oružana skupina početkom prošle godine objavila da je ispalila veći broj balističkih projektila na Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrijeme prvoga posjeta izraelskoga predsjednika Dubaiju.

Građanski rat u Jemenu počeo je u rujnu 2014. godine, kada su Huti preuzeli glavni grad, nakon čega je uslijedilo brzo preuzimanje vlasti. Dana 21. ožujka 2015. godine Vrhovni revolucionarni komitet predvođen Hutima proglasio je opću mobilizaciju za svrgavanje tadašnjeg predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija.

Građanski rat i humanitarna katastrofa
Sunitska Saudijska Arabija predvodi međunarodnu alijansu protiv pobunjenih Huta, u kojoj je angažiran i SAD. Ta koalicija podržava međunarodno priznatu vladu, koju Huti osporavaju, a Saudijska Arabija u građanski se rat u Jemenu i vojno uplela.

Građanski rat u Jemenu izazvao je golemu humanitarnu krizu. Ured UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) govorio je o “najtežoj humanitarnoj katastrofi u posljednjih nekoliko desetljeća za koju su odgovorni ljudi”.

Razmjeri katastrofe su dodatno povećani zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je rezultiralo problemima s nestašicom žita. Do početka ruske invazije Jemen je oko polovice potrebne pšenice (45 posto) uvozio iz Rusije i Ukrajine.

Pod vladavinom Huta u znatnom dijelu Jemena pate prije svega žene. U područjima koja kontroliraju ti pobunjenici one se više ne smiju kretati bez muške pratnje, odnosno nekog člana njihove obitelji, što znatno ograničava mobilnost žena i čini ih dodatno ovisnima o članovima muške rodbine.

Huti su inače poznati i pod imenom Ansar Alah (Pristalice Boga), prenosi jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh