Svijet

Jemenski pobunjenici Husi kažu da su lansirali balističke rakete i dronove na Izrael

Izraelska vojska kaže da je uništila neidentificiranu ‘zračnu metu’ i u odvojenom događaju presrela projektil zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.

Jemenski pobunjenici Husi tvrde da su lansirali “veliki broj” balističkih projektila i bespilotnih letjelica prema Izraelu, te su upozorili na nove napade.

Izrael je ranije saopćio da je uništio neidentificiranu “zračnu metu” iznad Crvenog mora u utorak ujutro.

“Nije bilo prijetnje niti rizika za civile”, rekla je izraelska vojska.

Zbog toga su se oglasile sirene za zračnu opasnost u popularnom turističkom odmaralištu Eilat na Crvenom moru, dok su stanovnici pobjegli u zaklon.

Odvojeno od toga, izraelska vojska je rekla da je upotrijebila sistem protuzračne odbrane Arrow prvi put od izbijanja rata sa Hamasom 7. oktobra za presretanje projektila zemlja – zemlja ispaljenog sa Crvenog mora prema njenoj teritoriji.

Yahya Saree, glasnogovornik vojske Husa, rekao je da je ovo treća operacija usmjerena na Izrael i zaprijetio je da će biti izvršeni novi napadi “sve dok izraelska agresija ne prestane”.

Ranije je visoki dužnosnik Husa rekao novinskoj agenciji AFP da je jemenska grupa koju podržava Iran poslala dronove prema južnom Izraelu.

“Ove bespilotne letjelice pripadaju državi Jemen”, rekao je Abdelaziz bin Habtour, premijer vlade Husa.

Eksplozije u egipatskim gradovima
Ovi događaji se dešavaju dok rastu regionalne napetosti zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

“Ovo zabrinjava Izrael jer je već uključen u sukob s Hezbollahom kojeg podržava Iran na svom sjevernom frontu”, rekla je novinarka Al Jazeere Sara Khairat, izvještavajući iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

Dronovi su 27. oktobra izazvali eksplozije u egipatskim gradovima Taba i Nuweiba na Crvenom moru, u blizini izraelske granice.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Husi koje podržava Iran lansirali dronove i projektile “s namjerom da naude Izraelu”.

Incidenti su se dogodili dva dana nakon što je Hamas, grupa koja upravlja pojasom Gaze, rekao da je lansirao raketu prema Eilatu.

Izraelska vojska je rekla da je raketa pala na otvoreno polje.

Također prošle sedmice, američka vojska je rekla da je njen ratni brod u sjevernom dijelu Crvenog mora presreo projektile koje su Husi lansirali potencijalno prema Izraelu, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh