Svijet

UN: Kopnena operacija Izraela znači još hiljade mrtvih civila

Visoki komesar UN-a za ljudska prava upozorio je da bi izraelske kopnene operacije velikih razmjera u Gazi mogle proizvesti “katastrofalne” posljedice, s mogućim još hiljadama smrtnih slučajeva civila.

Palestinians watch a fire burn among the rubble of a damaged residential building, in the aftermath of Israeli strikes, in Gaza City, October 10, 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Volker Turk je pozvao dvije strane i druge sa utjecajem u regionu da učine sve kako bi deeskalirali sukob.

“Sinoćnje bombardovanje i kopnene operacije u Gazi od strane izraelskih snaga navodno su bile najintenzivnije do sada, dovodeći ovu užasnu krizu na novi nivo nasilja i bola”, rekao je on.

“Uz uvećavajući bijedu i patnju civila, izraelski napadi na telekomunikacijske instalacije i naknadno gašenje interneta su praktično ostavili Gazane bez načina da saznaju šta se dešava širom Gaze i odsjekli ih od vanjskog svijeta.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh